ÇALIŞTAYDA,"SÜRÜCÜ EĞİTİMİNDE E-TEKNOLOJİ ZİRVESİ"TEMASI İŞLENDİ
Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu (Tüsekon ) tarafından organize edilen ve geçtiğimiz günlerde Antalya - Kemer, Avantgarde Resort Hotel'de gerçekleştirilen etkinliğin teması ,"Sürücü Eğitiminde E-Teknoloji Zirvesi" olarak yer aldı.
Salihli-MANİSA
10 Kasım 2018 // Haber // Süleyman Arasan // 1583
Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu (Tüsekon ) tarafından organize edilen ve geçtiğimiz günlerde Antalya - Kemer, Avantgarde Resort Hotel'de 7.si gerçekleştirilen etkinliğin teması ,"Sürücü Eğitiminde E-Teknoloji Zirvesi" olarak yer aldı.
30 Ekim-02 Kasım tarihleri arasaında Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu (Tüsekon )Başkanı İsmail Yılmaz, (BASKEF) 8 Bölgeden oluşan Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonlarının Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, 81 İlin Dernek Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve meslek mensuplarının katılımı ile gerçekleştirilen çalıştaya konuk olarak; Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan,Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı,Çorum Milletvekili Salim Uslu,Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Dr. Muammer Yıldız,İstanbul Medipol Üniversitesi, İş Güvenliği Bölüm Başkanı Zekeriye Çelik, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Ercan Alpay ve Bayram Taran katıldı.
E-Teknolojiyi Sürücü Eğitiminin her aşamasında uygulayabilmeye yönelik çalışmalar, Teorik Eğitim ve Sınavları, Direksiyon Eğitimi ve Sınavları, Kurumsallaşma ve Haksız Rekabetin önlenmesine yönelik çalışmaları konu başlıkları olarak ele alındığı ,Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu tarafından benimsenip hayata geçirilmesi konusunda mütabık kalındığı belirtildi.
Manisa ve İlçeleri Özel Sürücü Kursları Derneği yönetim kurulu başkanı Mustafa Ünlen yaptığı açıklama da,” 4 ayrı konu başlığında grup çalışmaları şeklinde gerçekleşen Çalıştay da, eğitim ve öğretim, teorik sınavlar, uygulamalı direksiyon sınavları, kurumların araç ve gereçleri ile teknik donanımları, personel ve eğitim kadrolarının daha verimli hale getirilmesi, sürücü adaylarının eğitiminde teknik anlamda en iyi seviyeye getirilmesi, trafik kazalarının en az seviyeye indirilmesi, teorik derslerin ve sınavların daha anlaşılır müfredatlarla işlenmesi ve daha birçok konular ele alındı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu tarafından benimsenip hayata geçirilmesi konusunda mütabık kalındı”dedi.
Her yıl düzenlenen eğitim çalıştayının sektöre büyük katkı sağladığını belirten Ünlen şöyle konuştu,” Sürücü Eğitiminde E-Teknoloji Zirvesi ile ilgili temanın işlendiği çalıştayda,konu başlıkları madde madde ele alındı.Bu maddelerden bazıları şöyle;
-(e ) sertifika sistemine geçilip, sürücü sertifikaları kurslarca elektronik ortamda düzenlenip,Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğüce onaylandıktan sonra Nüfus müdürlüklerine düşmesi sağlanmalıdır . Kurs Müdürlerine ( e ) imza yetkisi verilmesi (Bununla ilgili çalışma başlatıldı). – Teorik derslerin devamı konusunda kredili sisteme geçip, aday derse gelmediği günlerde hangi konular işlenmiş ise bir sonraki dönemde bu konuların işlendiği işlendiği derse girip kayıt silinmeden ( e ) sınav hakkı kazanması.
-Direksiyon sınavlarında aracın sağ ön koltuğunda oturan kişinin ilave pedallere hakim olması ve kazalarda sorumlu olması öngörüldü.
-Direksiyon derslerinde parmak izi uygulamasına geçilip,aday istediği saatte yönetmelikte belirtilen saat kadar ders alması sağlanmalıdır.Bu şekilde kendiliğinden ders devamı konusunda hakim otokontrol sağlanmış olacak ve adayın gün içersinde uygun olduğu zaman değerlendirilecektir. -Sürücü kurslarının artık Sürücü Okulları olarak yapılandırılıp, duradaki teorik ve usta öğreticilerini üniversite bünyesinde kurulacak bölümde belli bir eğitim görmüş olmalarına geçilmesi. -Direksiyon uygulama derslerinin belirlenmiş parkurlarda değil, akışı olan trafikte serbest güzergahta yapılması öngörülmüştür.
–Kursiyerlerin teorik derslerinin programları önce yapılıp başarılı olanlar için direksiyon ders programı yapılması.
–Kurs Müdürlerinin aylık ders saatlerinin mevcut hali olan 12 saatten 20 saate çıkarılması.
- Direksiyon derslerinde ve sınavlardaki ani fren uygulamasının kaldırılması veya uygun bir şekilde düzenlenmesi .
-Türkiyede’ki trafik kazalarında günde ortalama 22 kişinin öldüğü, bir çok kişinin yaralandığı ve maddi hasarların yaşandığı ancak bunların tamamının akan trafikte ki hatalar,dikkatsizlik ve alkolün etkisinden kaynaklandığı belirtilirken,direksiyon sınavlarında 2 araç arasında park etmede bugüne kadar hiç ölümlü kaza olmadığı tespitinden yola çıkılarak direksiyon sınavlarındaki 2 duba arasına park etmenin sınavda kalma sebebi değil daha çok akan trafikte sürücü refleksi ölçülmelidir.-Kurumlarımızın ticari faaliyet gösteren birer özel okul olduğu öngörülürse KDV oranlarında daha düşük yüzdeliklere çekilmesi konuları değerlendirildi. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve çalıştaya katılan Milli Eğitim Bakanlığı Yetkilileri ile Milletvekili bütün konuları olumlu karşıladılar”dedi.
Manisa ve ilçelerinde faaliyet gösteren 57 Sürücü Kursu’nun olduğunu belirten Manisa ve İlçeleri Özel Sürücü Kursları Derneği yönetim kurulu başkanı Mustafa Ünlen,” Sınavlar, Manisa elektronik sınav merkezinde yapılmaktadır. Manisa ve ilçeler arasındaki mesafe km olarak birbirin birinden uzak ve yolları trafik kazaları yönünden risklidir. Soma 91 Km,1 saat 20 dakika.Demirci 182 Km.2 Saat 53 Dakika.Sarıgöl 138 Km.2 Saat 2 Dakika.Alaşehir 117 Km.1 Saat 43 Dakika.Gördes 110 Km.1 Saat 43 Dakika.Bu ortamda Sürücü kursları,kursiyerlerini tek sınav Merkezi olan Manisa’ya taşımaktadırlar.Oysaki Salihli ve Akhisar gibi iki büyük ilçede bir çok (e) sınav Salonu varken sürücü kursların yetkilileri kursiyerlerle devamlı olarak sınav ulaşım sıkıntısını yaşamaktadırlar.Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekir”dedi.