SALİHLİ SOSYAL HİZMET BİNASI YENİ YERİNDE
Vatandaşların eğitim, sağlık, güvenlik hizmetleri gibi, sosyal hizmetlere de ulaşımını kolaylaştırmak amacı ile yapılan çalışmalarda sona gelindi. Daha önce Eski Huzurevi Binası’nda 19.10.2012 tarihinden bu yana hizmet eden Salihli Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü artık ilçemizde Salihli Devlet Hastanesi’nin karşısında yer alan eski Maliye Lokali Binasının tadilatı ile Sosyal Hizmet Merkezi ismi ile yeni binasında hizmet vermeye başladı.
SALİHLİ-MANİSA
19 Aralık 2013// Haber //Gülgün Yalvaç // Haber Merkezi // 130
Daha kapsamlı bir çerçevede faaliyet göstermek üzere koruyucu ve önleyici hizmetler sunan Aile Danışma Merkezleri, Toplum Merkezleri, gündüzlü Çocuk ve Gençlik Merkezleri ile Yaşlı Danışma Merkezlerini aynı çatı altında birleştiren Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) yönetmeliğinin Resmi Gazete’de 09.02.2013 tarih 28554 sayı ile yayımlanmasıyla mevzuat alt yapısı tamamlandı.
Yaşanan sosyal sorunların yoğunluğunun yanı sıra nüfus, ulaşım vb. kriterler göz önünde bulundurularak yapılan planlamalar neticesinde ülke genelinde kurulacak 400’ü aşkın SHM ile çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler ile ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetleri bir arada verilecek. Benzer hizmetlerin farklı kuruluşlar tarafından farklı mekânlarda verildiği koruyucu önleyici hizmetler hem daha yaygın bir şekilde hem de tek kapıdan halka sunulacak.
Söz konusu Merkezlerde sosyal desteğe ihtiyaç duyan vatandaşların başvurusuna bağlı olarak hizmet verileceği gibi gerektiğinde birey ve ailelerin müracaatına gerek kalmadan arz odaklı bir hizmet anlayışıyla yerinde durum tespiti yapılarak da hizmet sunulacak.
SOSYAL HİZMET MERKEZİNİN GÖREVLERİ
a) Aile bütünlüğünün korunması ve aile refahının artırılmasına yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
b) Çocukların ve gençlerin sağlıklı gelişimini temin etmek üzere; çocuklara ve gençlere yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
c) Kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak, fırsat ve imkânlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak üzere; kadınlara yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
ç) Engellilerin ve yaşlıların toplumsal hayata etkin biçimde katılmalarını sağlamak üzere; engellilere ve yaşlılara yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
d) Şehit yakınları ile gazilere yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
e) Öncelikle çocuğun aile içinde yetiştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla aileyi eğitim, danışmanlık ve sosyal ekonomik desteklerle güçlendirmek.
f) Korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç birey ve ailelerin tespit edilmesini, desteklenmesini ve gerekli hizmetlere yönlendirilmesini sağlamak.
g) Kamu kurum ve kuruluşları, gönüllü kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yürütülen sosyal hizmet faaliyetlerinin, Bakanlıkça belirlenen ilke, usul ve standartlar çerçevesinde inceleme ve denetimini yapmak.
ğ) Sosyal hizmet faaliyetleriyle bunlardan yararlananlara ilişkin bilgileri, Bakanlıkça merkezî bir sistemde oluşturulacak veri tabanı aracılığıyla işlemek.
h) Birey ve ailelere yönelik eğitsel faaliyet ve projeler yürütmek, konferans, seminer ve benzeri etkinlikler düzenlemek; kültür ve sanat faaliyetlerini gerçekleştirmek.
ı) Alan taramasında elde edilen bilgileri değerlendirmek ve bunları ilgili uygulayıcı kurum ve kuruluşlara aktararak hizmetlerin geliştirilmesine ve yeni hizmet modellerinin oluşturulmasına yardımcı olmak.
HİZMET BİRİMLERİ
Merkezlerde aşağıdaki birimler bulunur
a) Başvuru, tespit ve izleme birimi.
b) Uygulama birimi.
c) Eğitim ve danışmanlık birimi.
ç) Şehit yakınları ve gazilere hizmet birimi.