
KONFERANSA KATILIM YOĞUN OLDU
2 Haziran, Perşembe günü Prenses Laurentien, Jörgen Raymann, Hugo de Jonge ve Marco Pastors’unda hazır buunduğu ‘TOP Ouders van Zuid’ konferansına 425 veli katıldı.
Rotterdam-HOLLANDA // 7 Haziran 2016 // Haber Merkezi / 984
Nieuwe Luxor Theater salonunda dörtyüzyirmibeş velinin katılımıyla gerçekleştirilen TOP Ouders van Zuid konferansı başarılı geçti.
HABERİN HOLLANDACASI;
‘TOP Ouders van Zuid’
‘Wat is er nodig om mijn kind een succesvolle toekomst te geven op Zuid?’ Die vraag stond centraal op donderdag 2 juni in het Nieuwe Luxor Theater. Bijna vierhonderdvijftig ouders uit het gebied van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) kwamen bij elkaar om te praten over de toekomst van hun kinderen, het volgen van workshops en bezoeken van een informatiemarkt. Alle ouders kregen na afloop van de bijeenkomst een weekplanner mee, met inspirerende uitspraken van ouders, kinderen en professionals van Zuid en nuttige tips over opvoeding.
Een bijzondere rol was er voor de kinderen van Zuid. Onder leiding van Prinses Laurentien van Oranje vertelden zij over hoe zij aankijken tegen vragen van beleidsmakers. Zo wilde wethouder Hugo de Jonge van onderwijs weten hoe hij als wethouder kinderen het beste kan helpen kiezen, bijvoorbeeld voor hun loopbaan. Kinderen geven aan kiezen soms moeilijk te vinden, maar daarbij hulp van hun ouders te willen. Hun belangrijkste advies: “kinderen zijn niet kinderachtig, dus luister naar ons”. Jörgen Raymann gaf zijn kijk op het ouderschap en gaf ouders als advies mee dat je je als ouder moet interesseren voor wat er op school gebeurt en eerlijk moet zijn over de talenten van je kind. Wethouder Hugo de Jonge opende het programma en benadrukte dat er voor kinderen van Rotterdam Zuid extra kansen worden gecreëerd. Directeur NPRZ Marco Pastors: “veel mensen denken dat ze niets voor hun kind kunnen doen omdat ze laag opgeleid zijn. Dat is niet zo. Het gaat erom wat je doet met je kind”
OPBRENGSTEN WIJKTOPPEN
Met dit evenement sloten de partners van het NPRZ een reeks af van 10 wijktoppen met ouders in Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Tijdens de wijktoppen die van 6 oktober 2015 tot en met 20 mei dit jaar werden gehouden, wisselden ouders met elkaar ervaringen uit over opvoeden. In het bijzonder over wat ouders thuis zelf kunnen doen om kinderen te ondersteunen bij hun schoolcarrière en toekomstige loopbaan. Maar ook over de belemmeringen waar ouders tegenaan lopen.
Tijdens de wijktoppen benoemden ouders het belang van het spreken van de Nederlandse taal. Veel ouders spreken al veel Nederlands thuis. Ouders die dat niet doen, geven vaak aan dat ze het moeilijk vinden om zelf het goede voorbeeld te geven als ze de taal zelf onvoldoende beheersen. Ook vinden veel ouders het belangrijk dat kinderen hun moedertaal spreken en zien dit als een manier om vast te houden aan de eigen identiteit. Ouders vinden dat er steeds minder voorzieningen zijn in de wijk. Ze zien dit als belemmering om hun kind deel te laten nemen aan activiteiten. Net als onwetendheid over wat er allemaal te doen is buiten de eigen wijk en geldgebrek.
Alle ouders willen het beste halen uit hun kind. Veel praten met hun kind, het kind de eigen keuzes laten maken en zelfvertrouwen geven, zien ze als belangrijkste manieren om dat te bereiken. Meer moeite hebben ze met hoe andere ouders het doen. Zoals het maken van verkeerde keuzes op financieel gebied. Door bijvoorbeeld wel op vakantie te gaan, maar hun kind niet aan sport te laten doen. Andermans kinderen aanspreken op bijvoorbeeld overlast, vinden vrijwel alle ouders moeilijk. Veel ouders maken zich zorgen over veiligheid op straat en het gebruik van social media door hun kinderen omdat ze er weinig zicht op hebben.
OUDERS MAKEN HET VERSCHIL
Een van de belangrijkste doelen van het NPRZ, is het verbeteren van de schoolresultaten van kinderen. De manier waarop ouders hun kinderen thuis ondersteunen is hierin van groot belang. Het NPRZ is dan ook van mening dat ouders hét verschil maken in het leven van hun kinderen. Om ouders sterk te laten staan in hun rol als opvoeder, is het leren van andere ouders belangrijk, maar ook te weten wat er aan hulp beschikbaar is. Ouders op Zuid staan niet alleen, maar kunnen rekenen op de hulp van wijkteams, studententeams, mentoren voor hun kinderen, extra lestijd op school en carrière startgaranties van werkgevers.