BUGÜN SEVGİNİN GÜNÜ ( Şiirler )
Şair-Yazar: Mustafa Toga 01-10-1958 yılında; Adana'nın (şimdiki Osmaniye ili) Kadirli ilçesi, Aşağıçiyanlı köyünde 8 kardeşin 3. olarak doğan Mustafa Toga, 1968 yılında Kozan Faydalı Köyü İlkokulunu bitirdi. 1971 yılında Kadirli Orta Okulunu ve 1974 yılında Ceyhan Endüstri Meslek Lisesi - Torna Tesviye bölümünü bitirdi.
Ankara Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesine (ön lisans) 2 yıl devam etti ve 1976 yılında okuldan ayrıldı. Yüksek eğitimine; Çukurova Üniversitesi, Ceyhan Meslek Yüksek Okulunda devam etti ve işletme muhasebe bölümünden 1978 yılında mezun oldu. 1979 tarihinde Hollanda’ya giden edebiyatçımız, yüksek eğitimine Hollanda’da devam etti. Hogeschool Rotterdam - Eğitim Bilimleri Fakültesinden 1991 yılında mezun oldu. Bitirme tezini (Scriptie) : Aşık Tarzı Şiir Geleneği ve Batı Avrupa'daki Saz Şairleri üzerine hazırladı..! 1991-2013 Yılları arasında Hollanda'da da Türkçe Öğretmeni olarak görev yaptı. Halen Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşamaktadır.
BUGÜN SEVGİNİN GÜNÜ
Yayın Evi: Gündüz Kitabevi Yayınları
Tarih: Kasım 2009
1.baskı, 13,5 x 19,5 126 sayfa,
Dili: Türkçe, K.Kapak
ISBN 978-605-000
Mustafa Toga’nın şiirlerini iyi bilirim. Kendisi gibidir: doğal, duru, yalın, cafcafsız; ama derinlikli...
Evvela bir itirafta bulunayım: Toga’dan, daha evvel yayımladığı kitaplarının yazım aşamasında, belki benden de bir-iki satır ister, diye beklediydim... Bir şekilde denk düşmedi; daha doğrusu, edebiyat büyüklerime yer verdi doğal olarak. Ama bu kez, “Önsöz’ü sen yazacaksın Kemal!..” deyip beni onurlandırdı.
Bakın size bir şey söyleyeyim: Şu “önsöz” denen şey esasında “sonsöz”dür. Ortada hiçbir şey yokken bu yazıyı yazdığımı bir düşünsenize!.. Olmaz elbette! Şairin, şiirlerini nasıl bir estetik yapıya sahip ruh payandalarına dayayıp onları nasıl gönül ırmaklarında yüzdürdüğünü bilmeden ne yazılabilir ki?.. Elbette, hiçbir şey!..
“Ün salmış cihana çekirdeksiz üzümü / Kirazı baldır bal, dinleyin siz sözümü.” mısralarını okuyan biri o yeri merak etmez mi hiç!.. Eder etmesine de neresi olduğunu nasıl bilecek! E, işte “önsöz”ü yazanın avantajı burada ya!.. Ben sizden evvel, gönül tellerimizde sevgi yayı dolaştıran bu mısraları okuduğum için, ora’nın neresi olduğunu biliyorum. Merak etmeyin, size de söyleyeceğim: Toga’nın, “Kurşunlu kaplıcası birçok derdin dermanı / Memba gibi suyuna Allah vermiş fermanı.” dediği belde, “Salihli”dir.
“İki gün seni bekledim,
Şehri tek tek yokladım;
Boşa gitti emeklerim,
Ümidim eylüle kaldı.” dörtlüğündeki “emekler” in ne olduğunu da “eylül”ün hangi vakte denk geldiğini de biliyorum ayrıca... Ama bakın bunu söyleyemeyeceğim; kusuruma bakmayın!.. Mustafa Toga imzasıyla yayımlanan şiirlerin salkım salkım serpiştirildiği sayfalara doğru bir yolculuk bekliyor şimdi sizi...
İsterseniz, bir de öngörüde bulunayım: Kitaplığınızdaki en güzel köşenin, Akdeniz bağlantılı Ege meltemiyle sarmalanan bu şiirlere ev sahipliği yapacağına eminim.
Ben şimdiden yerimi ayırdım da!.. KEMAL KIRAR