DOĞA GÖNÜLLÜLERİ MARMARA GÖLÜ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER
İklim değişikliği ve yapılan plansız program nedeniyle tamamen kuruma noktasına gelen bölge ve yöre halkı için gerek sulamada gerekse balıkçılıkta büyük önem taşıyan Marmara Gölü’nün kurtarılması için doğa gönüllüleri Tekelioğlu Köyünde bir araya geldiler.
Salihli-MANİSA
19 Şubat 2021 // Mustafa Toga/İstiklal Gazetesi // 2206
Bölge ve yöre halkı için gerek sulamada gerekse balıkçılıkta büyük önem taşıyan Marmara Gölü (Salihli-Gölmarmara), mevsim şartları ve plansız olarak yapılan sulama nedeniyle kuruma noktasına geldi.
GÖLÜN KURTARILMASI İÇİN BİLİMSEL VE TEKNİK TEDBİRLER ALINMALIDIR
Marmara Gölü’nün kurtarılması için doğa gönüllüleri Tekelioğlu Köyünde bir araya geldiler.
Kuruma noktasına gelen gölün ortasında bir araya gelen Salihli Çevre Derneği ile Akhisar Çevre Derneği birlikte basın açıklamasıdüzenlediler. Basın açıklamasına Manisa İyi Parti Doğa ve Çevre politikaları il Başkanı Murat Nardal, Salihli İlçe Başkanı Ulvi Murat Tunca ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Hassan Hüseyin Namver ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ekonomi Politikaları il Başkanı Şenol Özkaya, Toplum politikaları il Başkanı Özkan Özmen, İl Sekreteri Anatek, Gölmarmara ilçe Başkanı Fevzi Düzöğüt, HDP İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Turgutlu Yaşam Derneği, Akhisar çevre Derneği, Salihli Çevre Derneği, Çiftçi Sendikası ve Sınırlı Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi üyeleri katılarak destek verdiler.
Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli,”Sosyal ve kültürel yaşama can veren nadide bir bölgesi olan Marmara Gölü’nün kenarındayız. Maalesef yıllar içersinde bilinçsiz olarak yapılan uygulamalar ve son zamanlarda bölgemizde artık katlanılamaz boyutlara gelmiş olan JES, HES ve Biyogaz Enerji Santralleri ile havzamızdaki su kaynakları gerçek amacının dışında kullanılmaktadır. Gerek tarımsal sulamada ve gerekse balıkçılık yönünde bölgenin can damarı olan Marmara Gölü’ndeki su seviyesinin kuruma noktasına geldiğini görmekteyiz. Buradan kamu yöneticilerine sesleniyoruz, Manisa Büyükşehir’in gözbebeği olan ve kuruma noktasına gelen Marmara Gölü’nün kurtarılması için gerekli bilimsel ve teknik tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz”dedi.
GÖLE SU VEREN REGÜLATÖRLER DEVREYE GİRMELİDİR
Marmara Gölü’nün kurumasına izin vermeyeceklerini belirten Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdem Boşnak, “Bölgede tarım sektörüne can veren, balık türü ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaptığı bilinen Marmara Gölü’nde su seviyesi 50 santime düştü. Salihli’nin Tekelioğlu, Kemer damları, poyraz, Pazar köy, Yeni köy, Gölmarmara’nın Hacıveliler ve Saruhanlı’nın Kılcanlar Köylerinde yaşamını sürdüren 2 bin vatandaşın geçim kaynağıdır. Sınırlı Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifine kayıtlı üyeler gölde balıkçılık yapmaktadır. Gölün suları binlerce hektar tarım alanını sulamaktadır. Marmara Gölünü besleyen iki ana kaynaktan su verilmiyor. Göle su veren regülatörler artık kullanılmamaktadır. En önemlisi de gölün çevresindeki düz araziler yatırımcıların iştahını kabartmaktadır. Göl neden kuruyor sorusuna da yetkililer bilgi vermekten çekiniyor. Marmara Gölü can çekişiyor, yetkililer bir an önce görevlerini yapmalıdırlar diye konuştu.