AVRUPA YAŞLANMA KURULTAYI HOLLANDA’DA YAPILACAK
Türk Hollanda Sağlık Vakfı ve Avrupa Türkiye Sağlık Platformu, ‘Avrupa Yaşlanma Forumu’ organizasyonu için kolları sıvadı. Konuyla ilgili olarak Türk Hollanda Sağlık Vakfı ve Avrupa Türkiye Sağlık Platformu yöneticileri Rotterdam Köşk Restoran'da bir basın toplantısı düzenlendi.
ROTTERDAM-Hollanda
25 Mart 2015//Haber //Mehmet Ali Topçu // 622
Toplantıya Dünya yaşlanma Teşkilatı (AGEWORLD) ve Dünya Yaşlanma Konseyi (DUNYAK) Başkanı Gerontolog Kemal Aydın'ın yanı sıra Avrupa Türkiye Sağlık Platformu yönetiminden Dr. Hasan Eker, Durak Altıok, Fatih Hotamışlı, Filiz Sağır ve Melik Keskin katıldı.
2050 yılında sayıları 2 milyara ulaşacak yaşlılar için Türkiye’nin üs olması için şimdiden adım atıldığını belirten Gerontolog Dr.Kemal Aydın, Türk Hollanda Sağlık Vakfı ve Avrupa Türkiye Sağlık Platformu olarak, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda özellikle ‘Yaşlanma’ konusunda organizasyonlar düzenlemek için Hollanda`nın Alphen A/D Rijn kentinde merkez açtıklarını sözlerine ekledi.
Gerontolog ve Sosyal Geriatrist Dr.Kemal Aydın, “Dünya Yaşlanma Hareketi’ ile “İstanbul Küresel Yaşlanma ve Bakım Deklarasyonu” gereği yaşlanmanın her alanında Uluslararası Toplumun Lideri ilan edilen Türkiye, 1 Ekim 2015 Dünya Yaşlılar gününde, ‘Dünya Yaşlılar Asamblesini’ toplayacak. Göçün 50.yılında Avrupa`da yaşlanan Müslüman topluluklar için sağlık, bakım, kalkınma için meselelerin ortak akıl ile halli için ortak projeler geliştirilecek. Yaşlıların yaşadıkları ülkelerin üst düzey yöneticileri, politikacıları, akademisyenler, özel sektör, sivil toplum ve medya temsilcileriyle çözüm yolları aranacaktır.”
‘YAŞLANMA KURULTAYI YAPILACAK’
“Bu yıl Hollanda’da, ‘Avrupa Göç, Sağlık, Yaşlanma ve Kalkınma Kurultayı’ düzenlenecek. Bu önemli organizayona TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Necdet Ünüvar’ın katılması söz konusu. Ayrıca ‘3. Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi’ de Türkiye`de yapılacak. Öte yandan, Dünya Yaşlanma Konseyi’nin 3 yıllık lobi faaliyetleri sonucunda, 2018 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi'nin Türkiye`de gerçekleşmesi planlanıyor.” dedi.
Dr. Kemal Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de; 7,5 milyonu 65 yaş ve üstü, 5,5 milyonu orta yaş (50-59) grubuna dahil olmak üzere 13 milyonun üzerinde yaşlı ve yaşlanma sürecinde olan bir nüfus bulunmaktadır. Bu yüzden gerek Türkiye gerekse diğer ülkeler yaşlı ve yaşlanma konusunda ciddi adımlar atmalıdır, çözüm yolları aramalıdır. 2005 yılında Uluslararası Platformda Küresel Yaşlanma Zirvesi’nde yayınlanan deklarasyonda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO),Uluslararası Gerontoloji Birliği ve Uluslararası katılımcıların ortak kararı ile “Türkiye’yi yaşlanma konusunun tüm aşamalarında, Uluslararası toplumun lideri yapma” çağrısı onaylanmıştır. Deklarasyonunun hayata geçirilmesine yönelik izlenilen stratejik yolda, son beş yıl içerisinde gerekli çalışmalar ve iş birliklerine devam edilmiştir. Bu strateji gereği, 2009 yılında Dünya Yaşlanma Konseyi (DUNYAK) kurulmuştur.”
Sayıları hızla artmakta olan yaşlılar için oluşturulabilecek alternatif yaklaşımlar ile Türkiye ve Dünya’da yaşlılar için önemli bir merkezin öneminin altını çizen Dr. Kemal Aydın, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sağlık turizmi önemli bir gelir kaynağı olarak ülkemizin dikkate alması gereken önemli bir olgudur. 7 Bölgemizde, 7 Rehabilitasyon Serbest Bölgesi kurulabilir ve bu açıdan ülkemiz önemli bir merkez olabilir. Bütün bu gelişmeler ışığında Dünya Yaşlılar Kurultayı ile Dünya Sağlık -Yaşlanma ve Kalkınma Kurultayı eş zamanlı olarak, ‘1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’ ve ‘İstanbul Deklarasyonunun 10.yılı’ kutlamaları kapsamında, ‘Hep birlikte, her yaşta yaşanabilir daha iyi bir dünya için kültürler buluşuyor’ teması ile Türkiye'de önemli bir organizasyonun gerçekleştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bütün bu organizayonların yanısıra ‘3. Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi’nin Türkiy’de icra edilmesi karara bağlanmıştır. Farklı ülkelerden 3 bin kişinin katılmasının beklendiği Kongre’nin 1'ncisi Malezya’da, 2'ncisi Güney Afrika’da yapılmış olup, 3'ncüsünün ise Türkiye'de yapılması için alt yapı çalışmaları başlatılmıştır. Ayrıca ‘BM 3.Dünya Yaşlanma Asamblesi ve Dünya Yaşlanma EXPO`sunun ise Türkiye'nin himayelerinde gerçekleştirilmesi konusunda girişimler devam etmektedir.”
TÜRKİYE'NİN DENEYİMLERİ
Hollanda İzah Bakım (Zorg) Vakfı Başkanı Durak Altıok ise, “Platformun Hollanda ve Avrupa ayağında çalışmalarımız olacak. Avrupa'daki özellikle Türk ve Müslüman yaşlılarımızın örf, adet ve dini vecibelerine göre 'yaşlı bakımevleri' hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Söz konusu Platform, Türkiye'deki deneyimlerden azami şekilde istifade edecektir. Özellikle yaşlılarımıza bakım konusunda Türkiye’den Hollanda’ya, Hollanda’dan Türkiye’ye hizmet transferi yapacağız.” açıklamasında bulundu.