KURAKLIK KAPIDA, MANİSA’DA SU KAYNAKLARI ALARM VERİYOR
MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, son 90 yılın en kurak ilkbahar mevsiminde Manisa bölgesinin de su kaynaklarının olumsuz yönde etkilendiğini ifade ederek, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre son 90 yılın en kurak dönemini geçirdik. Yağışlı gün sayısının azaldığı ülkemizde ve ilimizde baraj suları da tükenme noktasına geldi.” dedi.
MANİSA
29 Haziran 2022 // Haber Merkezi // 166a/482 İklim değişikliği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık sorunu sonrasında son 90 yılın en yağışsız ilkbaharının geride bırakıldığı Manisa'da kuraklık, bölgenin su kaynaklarını da olumsuz etkiledi. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1945'te tarımsal sulama amacıyla oluşturulan ve yıllık ortalama 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası'na veren Marmara Gölü, tamamen kurudu. Ege Bölgesi'nin Büyük Menderes'ten sonraki ikinci büyük akarsuyu Gediz Nehri'nin debisi de kuraklığın etkisiyle azaldı. Nehir yatağında debinin azalması nedeniyle oluşan adacıklar dikkati çekti. İçme suyu ihtiyacının yeraltı kaynaklarından sağlandığı Manisa'da kuraklığın etkisiyle yeraltı kaynakları da azaldı.
Barajlardaki doluluk oranları alarm veriyor MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak küresel ısınmanın, Manisa’da da yağışların azalmasına, düzensizleşmesine ve sıcaklıkların artmasına neden olduğunu belirterek, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre son 90 yılın en kurak dönemini geçirdik. Yağışlı gün sayısının azaldığı ülkemizde ve ilimizde baraj suları da tükenme noktasına geldi. Manisa ilimizdeki yerüstü su kaynaklarına baktığımızda doluluk oranları maalesef ki çok düşük durumda bulunuyor. Gördes Barajı yüzde 5,1, Demirköprü Barajı yüzde 6,5’lik doluluk oranı ile neredeyse kuruma noktasına geldi. Afşar Barajı yüzde 28,3, Sevişler Barajı ise yüzde 50,2 doluluk oranını ile alarm sinyalleri veriyor. Ülkemizin gıda ambarı, tarım şehri Manisa’mızda son günlerde yaşadığımız anlık yağışların su kaynaklarımıza hiç faydası yok. Bilakis sel felaketlerine neden olan bu yağışlar tarım ürünlerine de ciddi zarar veriyor” dedi. Yeterli suya artık çok derinlerde ulaşılıyor İl genelinde 1,5 milyon kişiye içme suyu temin etmek için 2 binden fazla sondaj açtıklarını dile getiren Aslay, “İdare olarak Manisa’mıza günlük 392 bin metreküp su veriyoruz. Sadece son 6 yılda 500’ün üzerinde yeni sondaj açtık. Bu yaz da yeni sondajlar açmaya başladık. Her geçen gün sondajlarımız kuruyor ya da yeraltı suları daha derinlere iniyor. 15 - 20 yıl önce 50 metrelerde ulaştığımız suya bugün 350 - 400 metrelerde ulaşıyoruz. Öncelikle hepimizin bilmesi gereken su kaynaklarımızın sınırsız olmadığıdır” diye konuştu.
İTÜ Meteoroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen: Böyle giderse 100 yılın en kurak dönemini geçireceğiz.
İSTANBUL//8 Ocak 2014//Haber Merkezi // 166
İTÜ Meteoroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, “Böyle giderse 100 yılın en kurak dönemini geçireceğiz” derken, “İstanbul ve Türkiye genelinde Mayıs ayına kadar barajların doluluk oranı minimum yüzde 60’ı bulmazsa, yaz sonu barajlarımız çöle döner. Çok net söylüyorum. Kuraklık deprem kadar önemli bir konu. Hükümetin bir an önce kuraklık eylem planına geçmesi gerekiyor. Melen Çayı da İstanbul’la aynı havzada bulunuyor. Kuraklıktan nasibini alacak.” diye konuştu. Prof. Şen durumu şöyle özetledi, “Hava sıcaklıkları Ocak ayı ortalamasının 6-7 derece üzerinde seyrediyor. İstanbul ve Türkiye genelinde tehlike çanları çalıyor. İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 30-35 seviyesinde. Tarımsal kuraklıktan sonra içme suyu kuraklığı da baş gösteriyor. İstanbul’un günlük su tüketimi 2.5 milyon metreküp. Şehrin 5-6 aylık suyu kalmış durumda. Meteorolojik sistemlerin karakteri değişti. Artık her 5 yılda bir kuraklık yaşanacağı ortaya çıkmış oldu. Acil eylem ve önlem planları devreye geçirilmeli.”
SADECE 5 KG YAĞIŞ DÜŞTÜ
“İstanbul’un Ocak ayı yağış ortalaması 120 kilogram. Ancak bugün itibarıyla sadece 5 kg’lık bir yağış söz konusu. Aralık ayı da kurak geçti. 100 kg olması gereken yağış miktarı 50 kg’ın altında oldu. Böyle giderse son 100 yılın en kurak dönemini yaşayacağız. Bulut tohumlama ile yüzde 20’lik artış sağlanabilir.”
UFUKTA YAĞIŞ GÖZÜKMÜYOR!
PROF. ŞEN şöyle uyarıyor, “İstanbul gibi kalabalık bölgelere mutlaka yeni barajlar yapılmalı. Durum çok ciddi. Tasarruf tedbirleri de gerekebilir. Türkiye’deki yağışlar sağanak şeklinde. Barajların dolması için yavaş yağışların olması gerekiyor. Sağanak yağışlarda suyun büyük kısmı denizlere gidiyor. Bugünden itibaren Mayıs ayı sonuna kadar yüzde 30’luk dilimi doldurmamız çok zor. 14-15 Ocak’ta kısa süreli yağmur görülebilir, 20 Ocak tarihine kadar kar yağışı olmayacak. Okyanus üzerinden gelen hava kütleleri Avrupa’da kıvrım yaparak ülkeye girmiyor
Bugün 952644 ziyaretçi (2495995 klik) kişi burdaydı!
“TogaMedya doğru, dürüst, şeffaf gazetecilik”
TÜRKİYE
<
Toga Medya Editörü / Wie is de editor van TogaMedya