<br>
<table border=
 
Menü
ANA SAYFA
AKTÜALİTE
EDiTÖRÜN SECTiKLERi
HiKAYELER VE YAZILAR
SALİHLİ SANAT DOSTLARI
SPOR SERVİSİ HABERLERi
AYIN KiTABINI TANIYALIM
R Ö P O R T A J L A R
=> 01-Güler Duman
=> 02-Athena Müzik
=> 03-Mercan Dede
=> 04-Fotomodel Chaira
=> 05-Yasemin Çeğerek
=> 06-Figen Genç
=> 07-Sevim Zor
=> 08-Saniye Bıldırcın
=> 09-Nurten Karışlı
=> 10-Cemile Sezer
=> 11-Seyfi Özgüzel
=> 12-Mülkiye Aytar
=> 13-Mustafa Ekinci
=> 14-Ömer Aşıran
=> 15-Semih Arıkan
=> 16-Vedat Gültekin
=> 17-Radar Holland
=> 18-Monique Turkeye
=> 19-Kinder Vereniging
=> 20-Müzeyyen Doğaner
=> 21-İsmet Deringöl
=> 22-Kemal Yalçın
=> 23-Mehmet Güçyetmez
=> 24-Osman Doğan
=> 25-Ali Aktaş
=> 26-Mehmet Arıkan
=> 27-İsmail Yiğiter
=> 28-Satılmış Karuç
=> 29-Süleyman Güdücü
=> 30-Recep İmamoğlu
=> 31-Sabahattin Uçar
=> 32-Nedim Bahçekapılı
=> 33-Arif Yakışır
=> 34-Dr. Ahmet Kaya
=> 35-Aydın Bayka
=> 36-Ali Osman Biçen
=> 37-Zeki Baran
=> 38-Ayhan Akgün
=> 39-Hamit Karakuş
=> 40-Turan Yazır
=> 41-Bülent Türker
=> 42-Gülsüm Tatar
ŞAiRLER-ŞiiRLER
TÜRKİYE'Yİ TANIYALIM
Salihli-MANİSA ve Rotterdam-HOLLANDA
KARAKALEM
YAZARLAR-HABERCiLER
L i N K L E R
V i D E O L A R
Ziyaretçi Defteri
İletişim : mustafa_toga@hotmail.com
Arşiv-I ...... H A B E R L E R : 001-200
Arşiv-II .... H A B E R L E R : 201-341
Arşiv-III ... H A B E R L E R : 342-414 .......... 2304-2404
Arşiv-IV ... H A B E R L E R : 415-522
Arşiv-V ..... H A B E R L E R : 523-642
Arşiv-VI . H A B E R L E R : 643 - 800
Arşiv-VII. H A B E R L E R : 801-1101
Arşiv VIII. H A B ERLE R: 1102-1500
Arşiv-IX. H A B E R L E R: 1501-1850
Arşiv-X.. HABERLER: 1851-2150
Arşiv-XI.. HABERLER: 2151-2303
 

17-Radar Holland


RADAR - voor gelijke behandeling
- TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE


............ Röportaj (aşağıda) Flemekçe/Hollandaca olarak yayınlanmıştır

Ruimte voor racisme en discriminatie moet uit de Nederlandse wetgeving verbannen worden.

Mevrouw Maris, wat is uw functie bij RADAR?

Mijn functie is medewerkster juridische zaken, communicatie & informatiemanagement.

Kunt u uitleggen wat RADAR is?

RADAR is een organisatie die zich bezig houd met antidiscriminatie. Wij zijn begonnen in Rotterdam en sinds vorig jaar 2008 bestaan wij al 25 jaar. RADAR is sinds 2007 niet alleen actief in Rotterdam - Rijnmond, maar ook in Zuid-Holland en Midden- en West - Brabant. RADAR heeft vestigingen in 3 regio’s en er zijn meldpunten in Breda, Dordrecht en Rotterdam.
De belangrijkste taak is dat wij vanuit die regio’s de klacht behandelen. (Het werkgebieden van RADAR omvangt nu 2,7 miljoen inwoners, 66 gemeenten en 3 politieregio's.)

Wie en welke leeftijdsgroepen melden zich bij jullie?

Alle leeftijdsgroepen kunnen zich bij RADAR melden. De meeste klachten komen van de middengroep tussen 30 en 50 jaar. Er zijn wel jongeren, maar die dienen niet zo vaak of snel een klacht in.
Mensen kunnen zich bij RADAR melden als ze zich gediscrimineerd voelen en als ze met discriminatie te maken krijgen, dat kan discriminatie zijn van afkomst ras, geloofsovertuiging, seksuele gerichtheid, handicap, geslacht en leeftijd. Dat zijn ook discriminatie gronden die worden genoemd in algemene wetgelijke behandeling.

Op welke manier komen de klachten bij RADAR binnen?

Mensen melden in eerste instantie telefonisch hun klacht, maar de laatste tijd maakt men veel gebruik van meldingen via de website of per mail.

Hoeveel mensen zijn er werkzaam bij uw organisatie?

Wij hebben in totaal 6 vestigingen waarvan de klachtbehandelaars allemaal beroepskrachten zijn die professioneel een opleiding hebben gevolgd zoals; maatschappelijk werk en sociaal juridische dienstverlening. Deze mensen kun je bij RADAR telefonisch aantreffen.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

De meest voorkomende klachten zijn afkomstig van de arbeidsmarkt of hebben betrekking op de arbeidsmarkt. Hierbij moet je denken aan mensen die solliciteren en afgewezen worden op geslacht, geloof of door afkomst. Wat ook veel voorkomt is de discriminatie op de werkvloer bijvoorbeeld collega’s onder elkaar die gepest worden door hun baas of andersom. Binnen het onderwijs komen ook heel veel klachten binnen onder andere van moslima meiden die volgens hun geloof geen korte mouwen mogen dragen tijdens gymles en dat is bijvoorbeeld wel vaak verplicht. Dit zijn een paar voorbeelden van meest voorkomende klachten die RADAR binnen krijgt.

Jullie zijn gevestigd in Rotterdam, Dordrecht en Breda, hoeveel klachten komen er per jaar binnen bij RADAR?

We krijgen in Regio Rotterdam - Rijnmond ongeveer 400, 450 klachten per jaar binnen en Zuid-Holland-Zuid is dat 75 dat is wat minder, omdat Rotterdam - Rijnmond natuurlijk veel groter gebied is en in Midden- en West-Brabant 200 klachten met de hele organisatie is dat bijelkaar per jaar ongeveer 750 klachten.

Zodra er een melding binnenkomt, wat is het eerste wat jullie doen?

Wat wij doen is de eerste instantie bemiddelen, proberen mensen bij elkaar te brengen om naar elkaar te laten luisteren, het begrip voor elkaar te krijgen en dan kijken we naar een oplossing die voor beide partijen reëel is. Dat is onze werkwijze in eerste instantie. Het is ook zo dat in sommige gevallen er niet met elkaar gesproken kan worden bijvoorbeeld ernstige gevallen, dan doen we aangifte bij de politie. Wij adviseren om klacht in te dienen bij de politie en wij blijven het proces wel volgen. Wij beschikken over de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende werkcontacten. 1 x in de 2 maanden overleg met de politie en het openbare ministerie (officier van justitie) en dan overleggen we over de stand van zaken van de discriminatie die bij RADAR en de politie zijn binnen gekomen en dat heet Regionale Discriminatie Overleg. En dat zijn momenten waarop je de politie volgt en het openbare ministerie volgt of zij hun werk naar behoren doen.

Wat is de procedure voor het behandelen van de klachten?

Mensen melden eerste instantie vaak telefonisch of per mail je probeert te doorgronden wat er aan de hand is door middel van vragen stellen. Je kijkt naar wat iemand wilt en wat kunnen wij adviseren. In het geval dat je door de telefoon niet zeker bent van het probleem nodigen we de mensen uit voor een gesprek. In heel veel gevallen zeker in ernstige gevallen waar je heel goed moet nadenken over wat de gevolgen zijn van wat je doet hebben wij persoonlijke gesprekken en in dat persoonlijke gesprek kijken we hoe wij dit probleem oppakken. Het is goed om van te voren goed na te denken, daarom hebben we persoonlijke gesprekken graag op kantoor.

Met welke instanties staan jullie in contact? (Hoe belangrijk is het om met korte lijnen te werken?)

Als de bemiddeling niet lukt? Er zijn wat mogelijkheden wij hebben een commissie gelijke behandeling daar kun je een oordeel vragen en de commissie gelijke behandeling die handelt op basis van de algemene wet vergelijkbehandeling. Er zijn verschillende wetten, maar op die basis van de wet kan je klacht indienen. De Commissie gelijke behandeling geeft dan een oordeel over de zaak, dat is geen bindendoordeel. Maar uit het onderzoek van de commissie is gebleken dat 75% van de gevallen het oordeel door de commissie wordt opgevolgd.

Hoe worden de klachten geregistreerd?

Een klacht is een deel van de organisatie en wij zorgen voor de registratie in de monitor en op basis van de cijfers proberen wij ook wat te analyseren en onderzoek te doen. Daar kunnen wij ook uit opmaken dat het voor ons een belangrijke taak is en natuurlijk nemen we ook alle gesprekken op. Alle klachten die bij ons binnen komen en de nodige informatie worden geregistreerd.

Hoe en door welke instanties wordt RADAR gesteund? Ontvangen jullie bijvoorbeeld een subsidie?

Er is kortgeleden een wetvoorstel aangenomen in de 2e kamer. Deze wetvoorstel gaat over de financiering van de antidiscriminatie voorzieningen. Als deze wetsvoorstel definitief wordt goed gekeurd, worden alle gemeentes in Nederland gesubsidieerd door de overheid. Dit betekent dat alle gemeentes een dergelijke voorziening moeten financieren. En wij als RADAR vinden het prettig als ze dat bij ons doen. Dus alle gemeentes in ons werkgebied kunnen een bijdrage leveren aan ons werk, dit is vooral voor de kleinere gemeentes erg fijn. Wij geven ook voorlichting en trainingen aan bijvoorbeeld scholen en politie. Zo hebben wij vorig jaar in Rotterdam een Powerschool georganiseerd voor 15 jongeren uit Rotterdam. Dit werd georganiseerd vanuit onze afdeling voorlichting. De insteek van deze Powerschool was van hoe men met discriminatie omgaat.



Rotterdam telt 103 verschillende bevolkingsgroepen, welke bevolkingsgroep meldt het meest bij RADAR?

Het grote gedeelte komt van de autochtone bevolkingsgroep dat wil niet zeggen dat ze gediscrimineerd worden, het kunnen ook homoseksuelen zijn die zijn ook een belangrijke groep die bij ons gemeld worden vanwege discriminatie. Leeftijddiscriminatie is ook een onderdeel die vaak gemeld word, maar het is ook zo dat autochtone melden als ze zien dat er iets met een allochtone gebeurd. Het aantal van de bevolkingsgroepen die zich melden is bevolking met de samenstelling. De Turkse groep is goed vertegenwoordigd en met name ook de arbeidsmarkt.

Wilt u nog iets kwijt over RADAR?

Het is belangrijk als de mensen iets mee maken waarin ze het vermoeden hebben van nou hier is iets van discriminatie is het belangrijk hier iets mee te doen. Je kunt er wel mee blijven zitten dat hoort er eenmaal bij maar, het is goed als je er met een deskundige vanuit onze organisatie RADAR een gesprek mee voert dan met je familie. Iedereen is welkom…



Röportaj : Melek Tatar – Mustafa Toga

Fotoğraf : Mustafa Toga

...........................................................................................

Kadın Dergisi :
Hollanda'da Aylık Yayımlanan Tek Türkçe Kadın Dergisi



 


Bugün 871290 ziyaretçi (2267551 klik) kişi burdaydı!
 
Her Gün Yeni Bir Başlangıçtır.....Toga Medya.....2006 dan bu yana

“TogaMedya doğru, dürüst, şeffaf gazetecilik”




TÜRKİYE
 
Copyrigt 2014 ..... Her Hakkı Saklıdır ..... Design by TogaMedya
Sitemizde yayınlanan haberler kaynak gösterilmeden kullanılamaz. mustafa_toga@hotmail.com ve info@togamedya.net adresinden bize ulaşabilirsiniz…