NİŞANTAŞI, İSTANBUL’UN LÜKS ALIŞVERİŞ MERKEZİ
Nişantaşı deyince insanın aklına pahalı dükkanlar ve zengin insanların yaşadığı yerler geliyor. Mecidiyeköy Meydanından İstanbul’un Şişli ilçesine doğru yürürseniz önce Cevahir Alış Veriş ve Eğlence Merkezine, biraz daha yürürseniz bir anıt taş ile karşılaşırsınız işte burası Nişantaşı.
İSTANBUL
26 Eylül 2024 // Haber Merkezi-Mustafa Toga // 658 // 2431H //
Nasıl ki dünyanın merkezi Akşehir diyorsa Konyalılar, Nişantaşı da İstanbul’un merkezi sayılır. Nişantaşı semti; Osmanbey Metro durağından başlar Maçka, Harbiye, Teşvikiye ile Taksim’e doğru uzanır.
ZENGİNİN MALI ZÜĞÜRDÜN ÇENESİNİ YORAR
Nişantaşı anıtı: Valikonağı Caddesi ile Teşvikiye Caddesi-Rumeli Caddesi'nin kesiştiği kavşakta. Burası Nişantaşı’nın en canlı köşesi ve anıt taşı da tam burada işte. Abdi İpekçi Caddesi'nin geniş kaldırımları ise sağlı sollu dünyaca ünlü markaların mağazaları, kafeteryaları ve eğlence mekanlarıyla doludur.
Bu gün güzel İstanbul’un güzel yerlerinden Nişantaşı’nı gezelim. Türkiye’nin, dünyanın ünlü markaların satıldığı butikleri gezelim. Lüks restoranlarında, kafeteryalarının birinde bir fincan kahve içelim. Gelinlikleri, abiyeleri uzaktan da olsa seyredelim.
METRO’DAN İN METROBÜS’E BİN
Maltepe Gülsuyu’ndan metroya bindim, Ünalan’da metrobüse aktarma yaptım. Üç durak sonra, 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü geçip Mecidiyeköy istasyonunda indim.
Mecidiyeköy meydanında tezgah kurmuş bir simitçiye uğradım. “Nişantaşı’na nasıl gidebilirim?” diye sordum. “Yolu uzatmışsın amca” dedi.. Madem Anadolu Yakasından geliyorsun önce MARMARAY binseydin. Sonra da Yenikapı’da METRO’ya aktarma yapar OSMANBEY durağında inerdin. Karşına çıkan Rumeli Caddesinden başlardın yürümeye, yürüye yürüye NİŞANTAŞI’ın anıt taşının bulunduğu merkeze ulaşırdın. Şimdi bu durakta 30M İETT Otobüsüne bin Osmanbey Metro durağında in ve dediklerimi yap dedi.
LİSE ÖĞRENCİLERİ, HEP BERABER HÜCUM BELEDİYE OTOBÜSLERİNE
Mihmandarımın dediklerini yaptım. Lüks mağazalarının bulunduğu caddeye geldim. Yürüye yürüye ünlülerin cenazelerinin kaldırıldığı Teşvikiye Camisine gelince durdum. Cadde üzerine tezgah kurmuş esnaftan bir haşlanmış mısır alıp yedim. Közde pişirilmiş kestanelerde vardı tezgahta ama için çekmedi almadım. Maçka Caddesine çıkmadan İETT durağına varınca biraz oturup dinlendim. Derken 75 yaşlarında beli bükülmüş bir amca gelip yanıma oturdu. Belli ki onunda canı konuşmak istiyordu. Saat 16:00. Bu arada okullar paydos oldu. Durak bir anda 30-40 öğrenciyle doldu. Belediye otobüslerine binmek bir alamet.
NİŞANTAŞLI BEYEFENDİ ANLATTI
Günümüz gençliği pek saygı bilmiyor. Kalkıp yer yermiyorlar yaşlılara. Sonra 2-3 durakta olsa otobüsle gidiyorlar. Ben karşı sokakta 2. Katta oturuyorum. Bacaklarım biraz açılsın diye çıktım sokağa. Efendim! Eskiden yani gençlik yıllarımda buradan Ortaköy’e yürüyerek gidip gelirdim diye nostaljik anılarını anlatmaya başladı Nişantaşılı amca. O anlattı ben dinledim. Ben sordum o anlattı. Derken boş bir otobüs yaklaştı, “Haydi! Bana müsaade” deyip ayrıldım. Halaskargazi Caddesinden dolanıp Mecidiyeköy Meydanına gelince otobüs boşaldı, 5-6 kişi kaldık. Yıldız Posta Caddesinden aşağıya, ağaçlarla çevrili geniş Barbaros Bulvarına saptık. Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsü önünden geçip YILDIZ PARKI’nın yanına yaklaştık.
BEŞİKTAŞ-KADIKÖY VAPURLARI
Akşamın kızıllığı çökmeye başladı İstanbul’un Yedi Tepesinin üstüne. Başka zaman gezerim inşallah buraları. Otobüs Beşiktaş Peronlarında, son durakta durdu. Ev yolculuğu başladı. Beşiktaş İskelesinden Turyol Vapur’una binip Kadıköy’e hareket ettim.