SALİHLİ’DE İŞ SAHİBİ KADINLAR ÇALIŞMAKTAN MEMNUN
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, kadınlara yönelik bir anket çalışması ve sektörel değerlendirme gerçekleştirdi. Araştırmada, işinin başındaki kadınların iş hayatında avantajlı bir durumda olduğuna inandığı ve çevreden saygı gördüğü için memnun olduğu ortaya çıktı.
Salihli-MANİSA
12 Şubat 2020 // Haber: Süleyman Arasan // 1943
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, kadınların iş yaşamındaki yerini tespit etmek, sıkıntılarını ve sorunlarını ortaya koymak amacıyla bir çalışma gerçekleştirdi. İşinin başında bulunan üyelerinin yanı sıra, sanayi sitesinde emeği ile çalışanların da aralarında bulunduğu 30 kadın tek tek ziyaret edilerek, anket uygulandı.
Sektörel incelemeler kapsamında bu sefer kadınlara yönelik bir çalışma yapan Ticaret ve Sanayi Odası, gerçekleştirdiği ziyaretler ve anketleri değerlendirmek üzere, Oda Meclis Salonu’nda kadın üyelerin katılımıyla bir toplantı düzenledi. Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, toplantıda, kadınların iş yaşamında son zamanlarda daha fazla yer almaya başlamasının sevindirici olduğunu belirtti.
Kadınların iş hayatında yer almasının işletmeye ve çalışma ortamına büyük yarar sağladığını belirten Yüksel, “Kadının olduğu yerde disiplin, düzen, yumuşaklık ve sakinlik hakim olur. Kadının bulunduğu ortamda kötü konuşmalar olmaz, saygılı davranışlar dikkat çeker. Biz bunu kadın çalışanlara yönelik yaptığımız birebir ziyaretlerde gözlemledik. Bunun doğruluğunu kadın üyelerimiz her fırsatta bize ifade etti. Kadınların iş yaşamına katılması son yıllarda daha da arttı. Toplam çalışanlara oranı yüzde 30’lardan yüzde 32’lere çıktığını istatistikler de gösteriyor. Ama temsil edilme konusunda hala geride olduklarını görüyoruz. 36 kişilik meclisimizde sadece 1 kadın meclis üyemiz var. Kadınların her alanda bulunması ve temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Toplantıya sigortacı ve konfeksiyoncu kadınların yanı sıra, Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde yer alan Kadın Girişimciler İcra Kurulu temsilcisi Benay Oral ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcıları Taner Kalay ile Günay Topkaya da katıldı.
Toplantıda birebir görüşmelerle doldurulan anketlerin değerlendirmesi de oluşturulan sonuç raporu çerçevesinde yapıldı. Buna göre Salihli’de işinin başında bulunan kadınların yarısından çoğunun üniversite ve lise mezunu olduğu; yanlarında 1-5 kişi arasında çalışan olduğu; işletmelerin ağırlıklı olarak 10 yıl ve üstü maziye sahip köklü işletmelerden oluştuğu, en büyük sorunun kalifiye eleman ve finansman konusunda yaşandığı anlaşıldı.
Kadınların, iş yaşamında karşılaştıkları avantaj ve dezavantajların neler olduğu konusunda sorulan soruya verilen yanıtlardan, genelde kendilerini avantajlı gördükleri ve saygılı tutumlarla karşılaşmaktan son derece memnun oldukları belirtildi.